# توضیحاتی درمورد قربانی در منا
یکی از اعمال واجب در سرزمین منا، برای کسانیکه حج تمتع به جامیآورند، این است که پس از رمی جمرات، قربانی کنند؛ یعنی حاجیباید یک شتر، گاو یا گوسفند سالم و فربه را به قصد تقرّب به خدا وجلب رضایت او قربانی کند.
﴿وَاَتِمُّوا الْحَجَّ وَالْعُمْرَه لِله فَاِنْ اُحْصِرْتُمْ فَمَا اسْتَیْسَرَ مِنَ الْهَدْیِ وَلا تَحْلِقُوارُءُوسَکُمْ حَتَّی یَبْلُغَ الْهَدْیُ مَحِلَّهُ فَمَنْ کَانَ مِنْکُمْ مَرِیضًا اَوْ بِهِ اَذًی مِنْ رَاْسِهِفَفِدْیَه مِنْ صِیَامٍ اَوْ صَدَقَه اَوْ نُسُکٍ فَاِذَا اَمِنْتُمْ فَمَنْ تَمَتَّعَ بِالْعُمْرَه اِلَی الْحَجِّ
فَمَا اسْتَیْسَرَ مِنَ الْهَدْیِ فَمَنْ لَمْ یَجِدْ فَصِیَامُ ثَلاثَه اَیَّامٍ فِی الْحَجِّ وَسَبْعَه اِذَا
رَجَعْتُمْ تِلْکَ عَشَرَه کَامِلَه ذَلِکَ لِمَنْ لَمْ یَکُنْ اَهْلُهُ حَاضِرِی الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ
وَاتَّقُوا اللهَ وَاعْلَمُوا اَنَّ اللهَ شَدِیدُ الْعِقَابِ﴾.(سوره بقره، آیه196)
«و حج و عمره را برای خدا به اتمام رسانید و اگر محصور شدید، آنچه از
قربانی فراهم شود (ذبح کنید و از احرام خارج شوید) و سرهای خود را
نتراشید تا قربانی به محلش برسد (و درقربانگاه ذبح شود) و اگر کسی
از شما بیمار بود ویا ناراحتی در سر داشت، (و ناچار بود سرخود را بتراشد)
باید فدیه و کفارهای از قبیل روزه یا صدقه یا گوسفند بدهد و هنگامیکه از
بیماری و دشمن در امان بودید، هرکس با ختم عمره، حج را آغاز کند، آنچه
از قربانی برای او میسر است، ذبح کند و هرکه نیافت، سه روز در ایام حج،
و هفت روز هنگامیکه باز میگردید، روزه بدارد. این، ده روز کامل است.
البته این برای کسی است که خانواده او، نزد مسجدالحرام نباشد (اهل مکه
و اطراف آن نباشد) و از خدا بپرهیزید و بدانیدکه او سختکیفر است».
عمل قربانی در روز عید قربان در صحرای منا یکی از پر برکتترین اعمال حج است.
تا حدود 10 سال قبل، هر حاجی خودش وظیفه تهیه قربانی و سپردن آن را
بهدست ذابح برعهده داشت. به همین دلیل روز عید قربان زمین منا پر میشد
از لاشهی دامهای قربانی. حاجیان فقط دام را ذبح میکردند و لاشهاش را
همانجا میگذاشتند و میرفتند. حتی برای تردد در آن منطقه هم لازم بود
که از روی انبوه دامهای ذبحشده میگذشتند و لباسهای زائرن غالبا خونی
و کثیف میشد. عربستان سعودی هم به هیچوجه ظرفیتهای لازم را برای
بهرهبرداری از این چند میلیون دام ذبحشده نداشت.
به همین دلیل با لودرهای بزرگ، لاشههای انبوه را جمع میکردند، آنها را
میسوزاندند یا دفن میکردند. آنقدر این موضوع ناراحتکننده بود که همان
سالها برخی مراجع تقلید فتوا دادند که اگر حاجی احساس میکند قربانی
اش هدر میشود، میتواند در ایران قربانی کند.
حالا شرایط تغییر کرده و بانک توسعه اسلامی متولی ساماندهی قربانی در
حج است. پس از آغاز فعالیت این بانک در خصوص ایجاد کشتارگاههای مکانیزه
در منا، جمهوری اسلامی ایران از این اقدام حمایت کرد و اکنون 50 درصد از
ظرفیتهای این مجموعه ، روز عید قربان در اختیار ایران قرار میگیرد که در
مجموع، 4 درصد آمار حجاج را در اختیار دارد.
درسال 1420 هجری قمری بانک توسعه اسلامی با استفاده از پیشرفته
ترین امکانات موجود،کار تجهیز و راه اندازی کشتارگاههای مکانیزه منا را
شروع کردکه این کشتارگاهها مجهز به سالنهای ذبح، انجماد، بسته
بندی ومنجمد کردن گوشتهای بوده و این مهم را به بهترین وجه ممکن
انجام می دهد.
4 سالن رنگی به رنگهای زرد، سبز، آبی و قرمز وجود دارد و یک سالن
سفید بهنام «المعیصم»، غیر از سالن زرد و سبز در بقیه سالنها برای
زائران ایرانی کشتار انجام می شود، تقریبا 50 درصد امکانات این سالنها
در اختیار زائران ایرانی است که تنها 4 درصد زائران را تشکیل میدهند.
بنا به گفتهی مسئولان، البته هنوز هم میزان کمی از گوشتهای قربانی
هدر میرود؛ اما گوشت قربانی حاجیان ایرانی، به هیچوجه هدر نمیرود.
همهی این گوشتها بستهبندی و در ظرفهای سه کیلویی برای افراد
نیازمند کشورهای اسلامی ارسال میشوند. روی بستههای این گوشتها
نیز نوشته میشود: «هدیه زائران حج به مسلمانان». با توجه به تعداد
گوسفندی که خریداری میکنیم، میتوانیم از بانک توسعهی اسلامی
گوشت دریافت کنیم.
برخی مسلمانان دیگر کشورها، طبق مسائل شرعی خودشان از ابتدای
ذیالحجه با خرید کوپن قربانی، این عمل واجب خود را میتوانند انجام دهند.
به همین دلیل،کشتارگاههای بانک توسعهی اسلامی از ابتدای ذیالحجه
فعالاند، اما روز عید قربان حدود نیمی از ظرفیتشان در اختیار ایران قرار
میگیرد. عدهای هم خودشان بهصورت متفرقه اقدام میکنند.
ذبح قربانی در این کشتارگاه توسط ذابحان ایرانی و بر اساس سیستم توکیل
(وکالت دادن) صورت میگیرد.
روند قربانی کردن هم به این صورت است که زائران ایرانی مبلغ قربانی را به
حساب سازمان حج و زیارت واریز میکنند که این پول به عربستان منتقل میشود
و طی قراردادی که با بانک توسعه اسلامی داریم به تعداد تقاضاهای رسیده، کوپن
های رنگی همرنگ سالنهای کشتار برای زائران ایرانی دریافت میشود که بر اساس
آن محل سالن کشتار قربانی هر زائر کاملا معلوم است.
بانک توسعه اسلامی مزارعی را دراختیار داردکه برای پرورش دام اختصاص دارد وهمه ساله با استفاده از این دامهای پرورش داده شده توسط خودش ونیز دامهائی که بصورت جداگانه خریداری
می کند ، قربانی منا را تامین می کند
۱. قربانى اگر شتر است باید سن آن کمتر از پنج سال نباشد و داخل در شش سال شده باشد
و اگر گاو یا بُز است بنا بر احتیاط کمتر از دو سال نباشد و داخل در سه سال شده باشد و در
گوسفند غیر از بُز باید هفت ماهش تمام و داخل در هشت ماه شده باشد و کمتر از آن کافى نیست.
۲. نباید بیمار باشد.
3. باید خیلى پیر نباشد.
4. ناقص نباشد. بنابراین حیوانى که یک چشم یا هر دو چشم او کور باشد یا لنگ یا گوش بریده
و یا دم بریده باشد، کافى نیست.
5. باید عرفاً لاغر نباشد و اگر در گرده او پیه باشد کافى است.
6. در قربانی واجب، شراکت چند نفر در یک قربانی، در حال اختیار کفایت نمى کند؛ بلکه در حال
ضرورت نیز، محل اشکال است؛ولی شراکت چند نفر در قربانىِ مستحب، اشکالی ندارد.و مهم
نیست که تعدادشان زوج باشد یا فرد.
سازمان حج طی نامهای به ادارات خودش در استانها از آنها میخواهد که ذابحان مورد نیاز را معرفی کنند، آنها هم با همکاری کشتارگاههای استان کسانی را که کارشان فقط ذبح است معرفی می کنند.
از این ذابحین آزمون شرعی و عملی گرفته میشود و توانایی آنها برای انجام کار سنجیده میشود، چون هر ذابح باید بتواند تقریباً هزار و 50 گوسفند را ذبح کند.
کاروان ذابحان هر سال متشکل از 50 درصد از ذابحانی است که سال قبل در حج بودهاند، 35 درصد در سالهای قبل از آن و 15 درصد هم ذابحان جدید هستند که البته متاسفانه هیچکدام حج انجام نمی دهند، چون فرصت انجام حج ندارند.
ممکن است کسانی باشند که هر سال به حج بیایند و امکان اعمال حج نیابند اما حتما در سالهای قبلش این فرصت را داشتهاند. اما اکثر ذابحان متأسفانه هیچگاه این فرصت را پیدا نمیکنند.
نکته مهمتر اینکه آنها قبل از حجاج به حج میآیند و در بخشهایی همچون امداد و راهنمایی زائرین حمل و نقل درون شهری فعالیت میکنند و بعد از ایام تشریف هم همین وظیفه را تا پایان عملیات حج انجام میدهند. اینها پاداش حج حقیقی را از خدا میگیرند.
سالانه 95 هزار راس دام به وزن حدود 2 هزار تن در ایام حج ذبح میشود
سالانه 95 هزار رأس گوسفند در ایام حج تمتع در کشور عربستان از سوی حاجیان ایرانی قربانی میشود که با در نظر گرفتن وزن متوسط 20 کیلوگرم حدود 2 هزار تن گوشت میشود.
البته به دلیل ملاحظات بهداشتی انتقال این گوشت به داخل کشورمشکلاتی را در پی دارد که سازمان دامپزشکی کشور باید موضوع را بررسی ودر صورتیکه بیماری خاصی را منتقل نکند کار انتقال گوشت ها به داخل کشور انجام گیرد.
باتوجه باینکه سالانه یک میلیون تن گوشت در کشور تولید و به مصرف میرسد و درست نیست به خاطر 2 هزار تن گوشت، این میزان تولید را تهدید کنیم ضمن اینکه با احتمال بروز بیماریهای مشترک، سلامت انسانی نیز به خطر میافتد.
بازدیدها: 118
دیدگاهتان را بنویسید